jump to navigation

New riddle poems! May 2, 2012

Posted by contrapuntalplatypus in Creative Writing, Just for Fun, Poetry, Riddles!, Truth is Stranger than Fiction.
Tags: ,
add a comment

Well, summer is on its way and the bulk of my teaching year is over – leaving more time for blogging! So here’s a first installment: three new riddle poems for your guessing pleasure 🙂 Enjoy!

1) A suit of circling rings I wear;
Beneath my skin my armour’s deep;
So come and strike me – if you dare!
For if you wound me, you will weep.

Answer: Onion

2) Against ten thousand flying foes I shield,
Unyielding, strong, yet light to bear and wield.
I spring to life at one wave of your hand,
Then humbly shrink away at your command.

Answer: Umbrella

3) For all who’d come and watch in awe
I give to you, my friends,
The best striptease you ever saw!
And one that never ends.

I’ll show you all my curvy bends
As round I turn and glide.
See through my act? Well, that depends –
There’s nothing I can hide.

Don’t try to find my better side,
For if you do, you’ll fail,
Tricked by, like all the rest who’ve tried,
The twist in my strange tale.

Answer: Moebius strip

Riddle poem of the day… September 23, 2011

Posted by contrapuntalplatypus in Creative Writing, Just for Fun, Poetry, Riddles!.
Tags: ,
add a comment

Time for a new riddle poem – it’s been a while. Question mark

“I’m faithful and steadfast through twist and through turn –
Your friend in the dark without star or sun.
The Earth is my mother; for her I still yearn,
And point to the place where all times are one.”

Answer: A compass needle

More Riddles! November 24, 2010

Posted by contrapuntalplatypus in Creative Writing, Poetry, Riddles!, Through the Looking Glass, Truth is Stranger than Fiction.
Tags: , ,
add a comment

Two more riddle poems to challenge and amuse, written just this morning. Enjoy! 🙂

(Note: all riddle-poems posted on my blog are now collected under the page A Treasury of Riddle Poems…with more to be added in the weeks to come!)

1. A trinity of teeth have I
To tear my prey as fast I fly.
Yet since the days of yore are through,
Far oftener I’m chewed, than chew.

Answer: A trident.

2. Traveller, tell me what tomb I must enter
To gaze on the bones of the Tyrant King,
Who ruled a world that never knew winter,
And fell in the year of the sunless spring?

Answer: A dinosaur museum (the “Tyrant King” is Tyrannosaurus Rex, the “tyrant lizard king.”)

– The Contrapuntal Platypus 😀

Riddles! (Just for Fun) October 2, 2010

Posted by contrapuntalplatypus in Creative Writing, Flights of Fancy, Just for Fun, Philosophy, Poetry, Riddles!, Through the Looking Glass, Truth is Stranger than Fiction.
Tags: , , , ,
1 comment so far

A random Internet search on some unrelated topic – I can’t remember what – brought me to this site by Eric S. Raymond, entitled “Riddle-Poems, and How to Make Them”. It contains a number of riddle poems in both ancient (Anglo-Saxon) and modern style, many of them extremely ingenious and entertaining. Better yet, it tells you how to write your own! Needless to say I thought this was pretty cool.

Do I really need to explain that I went on a sudden spate of frantic riddle-writing…?

Three riddles to amuse, perplex and entertain readers are below – enjoy! Drag your mouse over the blank space below each riddle to see the answer.

1. Dipping, glinting, gliding by,
Rainbow-fretted, wrought of breath.
I live only while I fly –
Earth’s rough kiss my sudden death.

Answer: A soap bubble

2. Dare trespass my threshold? Don’t dream you shall flee;
The strongest, the swiftest, cannot evade me.
I’ll seize you and crush you and wrench you apart,
Though no one may gaze on my singular heart.

Answer: Black hole

3. We two are twins, joined at the hip;
We love to glide and slide and slip;
Not quite alike – that’s really neat,
Or else we would have two left feet.
Best in a pinch, and clinging tight,
We often stay out late at night,
And we’re both done for if I run.
Now, can you solve this riddling pun?

Answer: Pantyhose

– The Contrapuntal Platypus 😀